Vrijwilligers gevraagd
voor crisisopvang Oekraïners

Van 7 mei t/m 18 juni wordt in Scherpenzeel een locatie ingericht t.b.v. de regionale crisisopvang van gevluchte mensen uit Oekraïne. Het gaat om ongeveer 80 personen die, na aankomst, 3 dagen in de crisisopvang verblijven en dan doorstromen naar andere noodopvang in Scherpenzeel en de regio.

Voor die eerste crisisopvang zijn veel vrijwilligers nodig. De SWO gebruikt haar kanalen om vrijwilligers te vinden en is aanmeldpunt voor dit vrijwilligerswerk. Het gaat concreet om de volgende taken:

* Het coördineren van de inzet van de vrijwilligers (o.a. bezetting regelen, rooster maken etc.) 
Het doen van boodschappen voor het ontbijt en de lunch (bij de Jumbo)
* Hulp rondom het organiseren van de maaltijden. Dit gaat om 7 dagen in de week, dus ook op zaterdag en zondag.

Er zijn per dag 3 tijdsblokken waarop vrijwilligers worden ingezet:
9.00 uur – 12.00 uur (alle werkzaamheden rondom het ontbijt)
12.00 uur – 16.00 uur (alle werkzaamheden rondom de lunch)
16.00 uur – 20.00 uur (alle werkzaamheden rondom het avondeten)

Via onderstaande knop kunt u zich als vrijwilliger aanmelden. 

Contactpersoon (voor vragen of informatie; niet voor aanmeldingen): Martine van Garderen, tel: 06 83 77 58 54.

Maatje dementie

SWO gaat starten met Maatjes voor mensen met (beginnende) geheugenproblemen.

Als er sprake is van dementie verandert er iets. Vaak zijn verlies van geheugen en problemen met oriëntatie en organisatie het eerst merkbaar. Al snel raak je dan de aansluiting kwijt met netwerken waarbinnen je je altijd thuis hebt gevoeld. Over dingen die je gewend was zelfstandig te doen, ben je ineens erg onzeker geworden.

Een maatje op wie je een beroep kunt doen, die begrijpt wat je is overkomen en die de dingen die jij leuk vindt samen met jou wil doen, kan dan veel voor je betekenen.

De SWO is op zoek naar vrijwilligers die zo’n maatje zouden willen zijn. Als je je aanmeldt, weet je al iets over dementie, heb je ervaring in de omgang met mensen met dementie óf wil je er juist graag meer over weten. In al deze gevallen ben je zeer welkom om je aan te melden. We maken dan kennis met je en bespreken of je graag meer informatie over dementie zou willen krijgen en jij vertelt over je eventuele ervaringen en motivatie om Maatje te worden.

Als Maatje bepaal je samen met de persoon aan wie je wordt verbonden wat jullie gaan doen en hoe vaak. Dit is per persoon verschillend en afhankelijk van de tijd die jij hebt of de interesse die jullie delen.

Informatie of aanmelden
Wil je meer informatie of wil je je aanmelden voor dit project? Neem dan contact op met Martine van Garderen (Scherpenzeel), telefoon 06 83 77 58 54, e-mail:
m.vangarderen@swo-sr.nl of Rianne van Ginkel (Renswoude), telefoon 06 51 64 75 25, e-mail: r.vanginkel@swo-sr.nl.

SWO in een nieuw jasje

XON laat zien waar de vernieuwde SWO voor staat!
Welzijn en ondersteuning voor iedereen van 23 jaar
en ouder in de gemeenten Scherpenzeel en Renswoude.

InContact

Elkaar kennen, elkaar helpen
De dienst
InContact is een nieuwe dienst van SWO-SR in Renswoude waarbij vrijwilligers ondersteuning bieden aan ouderen die behoefte hebben aan contact. Dit kan zijn in de vorm van een huisbezoek of telefonisch.

Voor wie is de dienst InContact?
Heeft u af en toe behoefte aan gezelligheid? Woont u alleen en heeft u weinig contact met familie, vrienden of kennissen? Stelt u het op prijs wanneer iemand regelmatig bij u op bezoek komt of dat u met regelmaat wordt gebeld? Dan is InContact iets voor u.

Hoe werkt InContact?
Wanneer u zich heeft aangemeld, wordt door de coördinator gekeken welke vrijwilliger bij u langs kan komen. Samen met de vrijwilliger bepaalt u wat jullie doen. Sommige ouderen hebben vooral behoefte aan een praatje. Anderen doen graag samen een spelletje of vinden het prettig om naar buiten te gaan. Ook zijn er ouderen die niet meer zo goed zien en graag voorgelezen willen worden. Het kan allemaal. De coördinator komt eens per half jaar met de vrijwilliger mee om te horen hoe de bezoeken verlopen.

Kosten
Aan de dienst InContact zijn geen kosten verbonden, behalve als de vrijwilliger op uw verzoek kosten voor u maakt.

Hulpvragen
Momenteel zijn wij op zoek naar een aantal vrijwilligers voor de volgende hulpvragen:

* Een man van rond de 50 jaar is op zoek naar een vrijwilliger om samen naar voetbalwedstrijden te kijken;
* Een vrouw van rond de 70 jaar is op zoek naar een vrijwilliger die met haar wil mee denken over wat er op haar af komt als mantelzorger;
* Een vrouw van rond de 80 is op zoek naar een vrijwilliger om een spelletje mee te doen.


Aanmelden

Bent u geïnteresseerd of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met Rianne van Ginkel, tel 06 51 64 75 25.